HTML

Grafológia

Ezt az oldalt azoknak szánom, akik érdeklődnek a grafológia iránt. A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Grafológia: Az "a" betű grafológiai megközelítéséről

grafoindex 2009.03.04. 13:52

A betűszimbolika kétségtelenül a grafológia egyik legérdekesebb területe, ugyanakkor a mindennapi elemzés elsősorban nem erre épül. Akik a betűszimbolikával behatóan foglalkoznak, azok valamennyi betűnek szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak. A hétköznapi gyakorlatban azonban csak néhány "kitüntetett" betűnk van, amelyek általánosan elfogadott tekintéllyel bírnak. Az "a" betű ezek közt szerepel.

Az „a” alapvetően a munka betűje. Pontosabban arról árulkodik, hogy a duktornak milyen a viszonya a munkához, amelyet végez. Az "a" egy énkép-betű, de nem a magunkhoz való viszonyunkról szól (ez az "o"), hanem inkább arról, hogyan teljesítünk, hogyan érezzük magunkat mindennapi munkánk közben. Aki szereti a munkáját, jól érzi magát a munkahelyén (és a bőrében), annak az "a" betűje normaírás szerinti, tehát az iskolás sztenderdhez áll közel.

Akivel szemben a munkája kisebb követelményt támaszt, mint amennyit elbírna
vagy amennyire a képességei lehetőséget engednének, ott a betű szára kisebb, mint a kör alakú ovál rész. Aki viszonyt úgy éli meg a mindennapjait, hogy a munkája súlya miatt szinte összeroskad és tovább már nem terhelhető, annak a szár magasabbra nyúlik, mint az ovál.

A kényelmes, netán trehány ember "a" betűje - hasonlóan tulajdonosához - lustán,
laposan, ellipszissé modulálódva terpeszkedik el a papíron. Akiknek piciny szögek találhatók az "a" betűjükben, ott valamiféle problémára kell gyanakodnunk. A szögesedést eleve negatívan ítéli meg a grafológia, ha azok olyan helyen jelentkeznek, ahol a norma szerint semmi keresnivalójuk (lásd pl. az ovál vagy egy hurok). Ha bármilyen oválban szöget fedezünk fel (pl. "g", "o", "d" stb.), az önértékelési problémákra, erős érzelmi feszültségekre utalhat. A szöges ovál az akaratos, kritikus, nagy önfegyelemmel rendelkező ember sajátja is lehet. Hogy melyik értelmezés a helytálló, az mindig a többi jellel együtt értelmezve fog kiderülni, hiszen a grafológia alaptétele ez: egy jel, nem jel.

 

Ha az ovál horpadt, deformálódott, akkor az valamiféle önértékelési problémát jelez – értelmezése a térszimbolikát alkalmazva lehetséges. Hogy mi is a sokat emlegetett térszimbolika, arról a következő írásunkban számolunk be.

 

Az "a" betűvel kapcsolatban érdekesség, hogy Dr. Agárdi Tamás, a grafológia egyik legnagyobb hazai szakértője új megközelítésbe helyezte a betű szimbolikáját. Szerinte nemcsak a "gy" betű lehet árulkodó a szexualitásról, hanem az "a" betű is. Idézve őt: "A nemegyszer oválként stilizált rombusz alakú figura egyetemes jelölése a női nemi szervnek, és a „vessző” elnevezés fallikus utalása elvezet bennünket ahhoz, hogy a kézírásban nem csak a „g” és „y” betűkben keressük a férfit, nőt, hanem az oválokban és a szárakban, egyenesekben. Az oválokban, amelyek öblösek, befogadók, és a szárak, egyenesek, amelyek a fallosz képzetét vetítik elénk. Ez utóbbiak esetében ismerős pl. a „b” középzónás ováljának falloszt imitáló megjelenítése, ami azt mutatja, hogy itt sincs szó szigorúan vett, szótárszerű megfeleltetésről, hanem sokkal inkább egy analitikusan orientált gondolkodás szimbólumkereső tevékenységéről." Agárdiék jelenleg egy nagyívű kutatást végeznek a szexualitás és a kézírás kapcsolatáról. Akit érdekel a vizsgálat, tanulmányozza az alábbi linket.

 

Meg szeretnénk említeni, hogy Magyarországon a betűszimbolika egyik tekintélyes értője Vékony Györgyi. Aki részletesebben érdeklődik e terület iránt, ajánljuk, hogy tanulmányozza a szerző publikációit.

Forrás

Grafoindex

Címkék: grafológia szexnapló grafológus betűszimbolika grafoindex

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafoindex.blog.hu/api/trackback/id/tr7979919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása