HTML

Grafológia

Ezt az oldalt azoknak szánom, akik érdeklődnek a grafológia iránt. A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Grafológia: Az aláírás

grafoindex 2009.03.08. 20:02

Ezúttal egy kitüntetett jegyről szeretnénk néhány érdekességet csokorba gyűjteni. Az aláírás minden ember egyedi, megismételhetetlen lenyomata, emellett a legtöbbet leírt betűkapcsolat egész életünkön keresztül. Az aláírás nagyon sokat elárul készítőjéről, de fontos tudni, hogy igazi grafológus pusztán az aláírásból sohasem elemez. Mindig látnunk kell a duktor egyéb leírt betűit is, és ahhoz viszonyítva vizsgálódhatunk tovább.

Az aláírást számos szempontból elemezzük. Például megnézzük, a lapon horizontálisan és vertikálisan hogyan helyezkedik el. Annál a személynél, akinél például a sztenderdhez képest egészen bal oldalra mozdul el az aláírás, feltételezhetünk félelmeket, gátlásokat, sőt szorongást is. Ő valószínűleg visszafogottan cselekszik, a kapcsolatoktól visszavonul, összességében zárkózott személyiség lehet.

Ha a duktor a szövegtömbtől távol helyezi el aláírását, akkor feltételezhetjük, hogy független, önálló személy. Jó kontrollal bír, képes az önfegyelemre, és megkockáztathatjuk, hogy a leírt szöveg tartalmával nem feltétlenül ért egyet.

Speciális eset az aláírásban, amikor valaki a vezeték- és keresztneve között nem hagy szabad helyet, hanem egy alakzatban írja le. Sokan azt hiszik, ez deviancia, pedig korántsem: ekkor azt feltélezzük, hogy létrehozója nem tesz különbséget a munka és a magánélet között, tehát sokat és többnyire szívesen dolgozik. Lehet munkamániás, de utalhat arra is, hogy a munkája a hobbija.

A szövegtömbtől eltérő formájú aláírás esetén a személyiségben feszülő ellentétekkel, valamiféle kettősséggel találkozhatunk. Elképzelhető, hogy az illető nem akarja felfedni valós énjét, környezete felé egy másik (jobb vagy rosszabb) arcot mutat. Aláírásával kifejezheti vágyott énjét, azaz hogy milyen szeretne lenni a valóságban .


Aki az aláírását rendszerint aláhúzza, azt jelzi, hogy szeretné, ha rá figyelnének. Én-kiemelése, érvényesülési igénye jelenik meg így, de az is lehet, hogy én-megerősítésre van szüksége. Büszke, önnön jelentőségét túlértékelő személy aláírásában gyakori jel.


A bekarikázott névben a keret egyfajta védőhálót jelent, az így aláíró ember védelmet keres a külvilág elől.

Aki pontot tesz a neve után, az arra utal, hogy ő egy határozott, karakán, következetes és egyenes ember, akinek a jelmondata akár ez is lehet: Quod dixi dixi (Amit mondtam, megmondtam).

Forrás

Grafoindex

Címkék: aláírás grafológia grafológus grafoindex

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grafoindex.blog.hu/api/trackback/id/tr97989889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 20:19:36

Egy kérdésem van, mit jelent, hogy valakinek olvasható vagy sem a neve?

Köszönöm

Balázs

grafoindex 2009.03.08. 20:35:03

Kedves Balázs,

köszönöm a kérdését. Mielőtt válaszolnék, tudnia kell, hogy a grafológia egyik alaptétele értelmében egyetlen jelből nem vonunk le következtetéseket, tehát minden kijelentésünket egyéb jeleknek is meg kell erősíteni. Ebből fakadóan általánosságban tudok csak válaszolni Önnek.

Az olvashatóság utalhat a személy jó lényeglátására, objektivitására, arra, hogy egyértelmű kommunikációra, érthetőségre törekszik. Emellett valószínűleg harmonikus személyiségű, kiegyensúlyozott emberről van szó, aki reális én-képpel bír. Önmaga és kijelentései felvállalására szintén következtethetünk, de a normakövető magatartásra is. Az olvasható aláírással író személy kötelességtudó, becsületes, felelősségvállaló, természetes viselkedésű személy lehet, ha ezt egyéb jelek is megerősítik.

Az olvashatatlanság több irányt vázol fel, ebben az esetben még összetettebb a kép. Sőt, az olvashatatlanság mértéke is fontos, tehát erről a lehetőségről látatlanban nem tudok Önnek többet mondani.

Remélem a válaszom segített Önnek valamelyest.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 21:40:02

Köszönöm szépen a választ!
süti beállítások módosítása