HTML

Grafológia

Ezt az oldalt azoknak szánom, akik érdeklődnek a grafológia iránt. A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Grafológia: A grafológia tudománya

grafoindex 2009.03.04. 12:50

Mi is a grafológia?
A grafológiát más néven íráspszichológiának nevezik. Humán jellegű tudomány, mely a kézírás elemzésének módszerét választotta a személyiség mélyebb megismerésére. A grafológiai elemzés képes feltárni a duktor főbb pszichés és fizikai állapotát, valamint képességeit és személyiségjellemzőit. (A grafológiában duktornak az író személyt nevezik.)

Érvényes tudomány-e a grafológia?

Abszolút mértékben. Vizsgálati eredményeit a pszichológia és a valóság, az emberi önismeret és a tapasztalatok rendre visszaigazolják. Hovatovább: bírósági, rendőrségi ügyekben is perdöntő értékűnek fogadják el adott esetben a grafológus vagy egy írásszakértő véleményét (a kettő nem ugyanaz!). A megbízható eredmény elérésében inkább az a fontos, hogy milyen elmélyültséggel rendelkező grafológus mond az írásokról analízist. Minthogy minden szakmában, itt is sokféle minőségben lehet elvégezni a munkát, úgyhogy érdemes „profikhoz” fordulni, ha komolyan érdeklődünk.

 

Hogyan dolgozik a grafológus?

Rengeteget mér. Mivel az írásminta nagyon sok metrikus elemet tartalmaz, a grafológus aprólékosan górcső alá veszi az írást, és hosszú órákon keresztül csak (az erre a célra kifejlesztett) grafológusi vonalzójával dolgozik. A kapott eredményeket táblázatban rögzíti, és számol. Vannak persze nem ennyire objektív és statikus jegyek is. Például amikor meg kell állapítani egy írás ritmusát, harmóniáját, sebességét vagy formanívóját, akkor szubjektív mezsgyére érkezünk, de ettől nem veszti el a grafológia a hitelét. 

 

Melyek a legfontosabb vizsgált területek?

Nagyon sokmindent lehet megállapítani az írásból. Sokkal több és érdekesebb dolgot, mint amennyit az olvasó gondolna. De a legfőbb területek a következők: mentális képességek, energizáltság, munkához való viszony, szociabilitás, emóciók, én-hez való viszony, szexualitás, családhoz fűződő viszony.

Forrás

Grafoindex

 

 

Címkék: szexualitás grafológia képességek mentális grafológus íráspszichológia duktor energizáltság szociabilitás emóciók grafoindex

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafoindex.blog.hu/api/trackback/id/tr16979793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása